Uppteckning nummer NM-T424

Upptecknare: Gunnar Smedberg
Meddelare: Hemmansägare Jöns Berhard Backlund

Socken/stad: Haverö

Folk var mycket vidskepligare i Haverö än i Lockne! I Haverö hörde man t. ex. mycket talas om "pucken", hur den drog mjölk från andra och så, men i Lockne tror jag aldrig att jag har hört talas om puken. Hemma i Haverö såg en syster till mig också en bondkäring, som dog strax innan hon skulle få föderåd. Hon hade varit elak, så hon fick inte ro. Syster min såg henne smyga kring husen på gården. Men i Lockne har det aldrig varit tal om något sådant.

Däremot hörde man ju mycket om spökerier i Ytterån. Det var oväsen och så på ett ställe. En kvinna skulle dit och be för att få bort spökerierna, men det hjälpte inte. Hon fick en hösäck i ansiktet, så att hon måste retiera. De enda av det slaget jag kan minnas från Lockne var att Per Gustaf Edler i Änge och Nils Erik Esbjörnsson på Kälen" var ute och gick. Det var månljuset, och med en gång så kom det en stor Sankt Bernhardshund och gick brevid dem. Då blev det fart på Nils Erik! Det har Eder berättat. Det fanns ju ingen här på långa håll som hade Sankt Bernhardshundar på den tiden.

Länsmuseet, Östersund, nr 1129: 1 Uppt. av Gunnar Smedberg