Uppteckning nummer NM-N426

Titel: Mygg

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Dessa plågoandar äro av trenne slag. 1. Mygg eller här ofta kallade "kroik" eller "krontj" bekanta såväl för sitt stickande bett som sitt surrande läte. 2. Knott, är liten, i färgen svartgrå. Den kommer vanligen i slutet av augusti. 3. Gnodd, som är minst, blågrå till färgen, stötande kanhända något i violett. Denna art kommer sist. Icke mindre människor än kreatur lida av dessa plågoandar. För att freda sig för dem plåga sockenborna blanda samman en smörja av tjära och grädde varmed de bestrycka både ansikte och händer: men detta medel hjälper dock föga. De fly väl till en början, men äro mest lika befängda som förut. Röken är väl det enda medel, som kan fördriva dem och "myggeldar" begagnas såväl hemma i rummet som ute på marken. För främlingen dessa småkräk så mycket olidligare, som han inte lärt sig föredra deras trevande inuti näsan, samt deras vämjeliga söta smak i mun dit de åtfölja andedräkten.

F. s. Pehr Johansson saml. II. Djur (ej husdjur)