Uppteckning nummer NM-M427

Titel: Hemmansklyvningar äro är sällsynta. ………………….

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Hemmansklyvningar äro här sällsynta. Detta bevisas nogsamt därav, att socknen icke ökats med mera än 18 hemmansrökar på 300 år. Därav hava 8 uppkommit genom nyhemmans upptagande på kronans marker, så att under denne tidrymd icke mera än 10 hemman blivit sönderdelade. Orsaken därtill ligger icke i bristen på odlingstillfällen. På dessa finnas icke obetydlig tillgång, såväl inom enskildas som kronans skogar, vilket bäst bevisas därav att odlingsjorden inom de senares områden uppskattades vid den sist övergångna skattläggningen till 4 1/24 mtl eller hälvten av den skatt, som de redan odlade ägorna bära. Vilka förborgade krafter ligga icke här förborgade, endast avbildande människans medverkan för att framstå med bärgning och välmåga i sitt sköte.

F. s. Pehr Johansson saml.VIII. Byväsen