Uppteckning nummer NM-N431

Titel: Av sädesslagen är kornet huvudsädet, ………….

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Av sädesslagen är kornet huvudsädet, därnäst potatis. Råg sås huvudsaklingen på svedjeland, till ringa kvantitet. Havre, som på den sumpiga jordmånen trives bättre än andra sädesslag, skulle vara det för orten mest passade sädesslaget, odlas obetydligt. Ärter hinna få en till mognad och äro därför föga begagnade. Lin odlas knappast till husbehov, likaså humla och fruktan för klimatets stränghet hava kålrötter icke odlats.

Avkastningen är mycket olika: när en bonde i Nybo 1852 på 6 mål erhöll 712 snesor, varav tröskades ungefär 10 tunnor, fick en i Säter på 6 3/4 mål 290 snesor, varav tröskades omkring 25 tunnor. Vid den 1843 av kronofogde och nämnd hållna, undersökning om prästlandets ankastning, uppgavs att råg och potatis under det föregående givit 10:de kornet och korn 7:de. Men utom det, att 1842 var ett för orten ganska gott år, så prästbordet mycket väl skött i förhållande till hemmanen.

F. s. Pehr Johansson saml.VI. Jordbruket.