Uppteckning nummer NM-N433

Titel: Såningstiden inträffar ganska tidigt. ………….

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Såningstiden inträffar ganska tidigt. Redan i slutet av maj och början av juni är jorden färdig till besåning. Detta torde endast kunna förklaras därav, att snön snart försvinner ur fjälldalarna, och sandjordens benägenhet att snart taga värmen till sig, så att utsädet kan ske medan snön ännu ligger på höjderna och då skogsdalarna. Bärgningstiden inträffar i slutet av augsti, så framt av frostnätter tvinga till en förtidig skörd. Denna sker alltid med skära.

Torkningen sker i s.k. snesor på åkrarna. En snes utgöres av 8 band, vilka uppträdas, på i åkrarna nedslagna pålar ca 4 alnar längd 3 á 4 tums tjocklek. En på finskt satt inrättad eldria finnes i By. Denna har dock icke föranlett till fleras anläggning; sannolikt för den kostnad, som med uppförandet och underhållandet äro förenade.

F. s. Pehr Johansson saml.VI. Jordbruket.