Uppteckning nummer NM-T436

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Vassnäs

Bönderna i Vassnäs hade en stor tjäderlek på skogen, varest de under tjäderspelet på våren brukade fånga mängder av storfågel. En finne i Snöberg hade också upptäckt spelet och börjat gillra där. Bönderna voro icke belåtna inkräktaren men vågade icke på grund av finnarnas kända förmåga att genom trolleri hämnas lidna oförrätter, göra mannen något förnär. En natt, när bönderna kommo i närheten av spelet, sågo de, att finnen lämnat sina skidor och var sysselsatt med att sätta ut snaror. En av vassnäsmännen skar då med en slidkniv ett kors på undersidan av finnens båda skidor, varefter bönderna avlägsnade sig. När finnen på hemväg skulle använda sina skidor, gingo bägge två utav. Finnen hade cirka en och en halv mil till sitt hem, vilken sträcka han måste gå till fots, och då snön var meterdjup, måste han för hemfärden använda två dagar. Vid hemkomsten lovade finnen dyrt och heligt, att icke enbart den som skurit korset i skidorna, utan hela hans släkt skulle till evig tid få ha lika ont i sina ben, som han haft dagen efter hemkomsten från den tjäderjakten. Finnens spådom har hittills gått i uppfyllelse; ett par personer i varje generation ha alltid varit och äro fortfarande invalider på grund av sjukdom i benen.