Uppteckning nummer NM-T437

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Per Grund hade genom sin trollkunnighet råkat i tvist med komminister Carlesson och dennes son Martin, som också ämnade bliva präst och var sin fader behjälplig i ämbetet. Grund ådömdes bland annat att stå kyrkostraff ett flertal gånger. Per Grund blev däröver så förtörnad, att han beslöt att hämnas, och enligt allmän tro vad det Grund, som med ett trollskott gjorde Martin målös från den dagen, han skulle prästvigas. För att kunna utföra en sådan gärimg måste man enligt finsk tro först göra en bild av den person, som man ämnar sända trollskottet. Denne bild döper man enligt dopritualen i en källa med utlopp i norr. I detta fall ämnade Per Grund skjuta den blivande prästen ett död skott, men kulan träffade icke hjärtat, som beräknad var, utan halsen, varigenom röstorganen skadades. Källan, där dådet utfördes, utpekas ännu. Men enbart med denna hämnd var Per Grund icke belåten. Tre år å rad, samma dag varje år, uppstod eldsvåda i prästgården, första året nedbrann en pastorn tillhörig större kvarn, andra året ladugården och tredje året prästgården, varvid prästen innebrändes. Vid den senare branden förstördes också Borgsjö kyrkoarkiv.

Denna Uppteckning har två socken namn Haverö sn. + Borgsjö sn.

(Källor: Gothe: Hasselafinnarna. Gothe: Otryckta anteckningar)