Uppteckning nummer NM-N439

Titel: Åkerbruksredskap

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Dessa bestå av plog, harv, vält al, kloharv och slodd. Plöjningen verkställes nämligen allmänneligen med hästar. Vid detta tillfälle kan jag icke underlåta att erinnra om en åkerharv, som Sigurd Nyberg visade mig såsom ett bevis på Haveröbondens insikt, i att reda och plöja sin åker. Den är sammansatt av trenne vid varandra så fästade delar, att den ene utan hinder av den andres tryckning kan höja sig. Denna inrättning ger vid heden, att harven skall med lätthet överfara alla hinder såsom stenar, hårdhet i jorden o.s.v. Detta kan man kalla som ordspråket säger, att fara över med släthyveln.

F.s. Pehr Johansson saml. VI. Jordbruket.