Uppteckning nummer NM-N441

Titel: Det var ingalunda små smulor spannmål, ……….

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Viken

Det var ingalunda små smulor spannmål, som åtgick till brännvinsbränning var då tillåten - stod en torpare från. Vilken till svars inför kyrkorådet, för att han fjärde stora böndagen medtagit en halvankare brännvin till kyrkan och därmed trakterat menigheten. Vid förhöret erkände syndaren, att han bränt av två tunnor korn. Åtminstone prästen ansåg, att det var ett oförsvarligt slöseri med Guds gåvor, synnerligast det året, som var ett av de svåraste nödåren och inom hela kommunen icke fanns mera säd, än att det motsvarade två månaders normala förbrukning, och två, tunnor säd med "normal inblandning av nödbrödsämne" - bark - ansågs vara full försörjning för ett år av en fullväxt person.