Uppteckning nummer NM-M442

Titel: Den 15.10.1837 Föredrigs länsstyrelsebns skrivelse, ……..

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Den 15.10.1837. Föredrogs länsstyrelsens skrivelse, i vilken hemställdes, att socknemännen skulle avstå från inköp av söderländskt brännvin. Socknemännen förklarade sig villiga härtill och beslöto, att den som överträder dessa bestämmelser skulle böta 5 riksdaler för varje inköpt halvankare rännvin. Dock förbehöll sig socknemännen rätt att vid bröllop och begravning få inköpa nödigt kvantum söderländskt brännvin. Anmälan om dylikt inköp skulle dock tillsägas församlingen i sockenstugan.

Förbudet mot att för eget behov tillverka brännvin, som trädde i kraft omkring 1850, sägs ingalunda med blida ögon varken i Haverö eller annorstädes. Överträdelse av den lagen räknades icke till de stora synderna. Brännvinet ingick då i den allmänna hushållningen, ungefär som kaffet i våra dagar. Brännvinet var ju dessutom så hälsosamt, för att icke nämna dess användbarhet som medicin mot sjukdomar hos både människor och djur. Vid sådana sjukdomar, mot vilka det icke hjälpte i sitt ursprungliga skick, hjälpte det med säkerhet sedan någon vis man läst över det. Förbdet tillkom ju förövrigt icke av omtanke för folkets bästa, utan för att kronan skulle få större inkomster. Läns- och fjärdingsmän hade nog i allmänhet samma åsikt som den övriga allmogen men måste naturligtvis göra, vad på dem ankom.