Uppteckning nummer NM-M445

Meddelare: S. A. Palén

Socken/stad: Haverö

Den 25.5.1831. Ordföranden meddelade, att han av omtanke om allmänt och enskilt väl fann sig föranlåten föreslå sockenstämman att taga i allvarligt övervägande, huruvida icke bruket av brännvin vid bröllop kunde inskränkas genom införande av andra seder än de nu brukliga. Inskränkningarna kunde enligt ordförandens åsikt ske på så vis.

Att det så kallade ingångsölet helt och avskaffades, att det vid bröllop skulle åligga värden att tillse, att brännvin icke utdelades i överflöd och att sådant icke funnes framme mellan måltiderna så att "fyllaktiga personer" kunde överlasta sig själva och förleda andra till överflödigt supande, att icke bjuda gästerna på brännvin från det man ätit kväll till dess man skulle äta frukost följande dag. Brännvinet skulle under den tiden vara under värdens vård och oåtkomligt för alla andra. För övrigt ansåg ordföranden, att mind bemedlade personer skulle ordna enklare bröllop och icke sådana som drogo sådana kostnader, att makarna fingo dragas med skulder under hela sin levnad, att icke till pigor utdela mer brännvin än de förtärde, ty därigenom uppstod lönnkrogar eller nattvandring dagdriveri och annat oskick.- Under den tiden bekom varje piga i lön även ett visst kvantum brännvin. Det brännvin, som pigan icke själv förtärde, brukade hon vanligtvis försälja eller också bjöd hon därav till manliga besökare antingen i smyg på helgdagskvällarna eller också, om besökaren var hennes fästman, öppet i husbonde folkets åsyn. Alla sätten voro enligt ordförandens åsikt av ondo och borde stävjas.- I senare fallet ansåg ordföranden, att husbondefolket "när sådan lägenhet förefinnes" icke bör undandraga sig att efter råd och lägenhet bjuda tjänstehjonets vänner någon liten traktering.

"Lönnkrogarna måste avskaffas, och denna nesliga och skändliga hantering måste upphöra. Brännvinssäljaren och säljerskan äro ett medel i djävulens hand för att samla innevånare i hälvete", slöt ordföranden sitt anförande och förbehöll sig rätt att föreslå sådana ändringar och tillägg, som tid och omständigheter fordrade.

Något beslut fattades icke av sockenstämman; troligen ansåg ordföranden det vara tillräckligt, när han beslutat.

Å protokollet finnes antecknat, att det även upplästes å sockenstämma den 4.10.1840.