Titel: "Möling"-

Meddelare: Hustru Maria Kristina Nilsson  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Byåker

Det var far min, som talade om det här i min barndom. Det var någon som gick och plockade bär här västi "svöa". Då fick han höra:
Bena är lång, och bytta är trång. Åh, den här förfälige saxa!" Den som hörde det blev rädd och sprang, sin väg. De trodde, att det där, som ropade, var en "möling"- ett mördat barn. Detta skulle ha inträffat då far var barn, och han var visst född 1844. Men ännu då jag var barn, var vi rädda att gå och plocka bär där i svöa, för vi trodde att mölingen ännu fanns kvar där.