Uppteckning nummer NM-N366

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Jakten har under äldre tider varit mera lönande än nu, ehuru den fortfarande kan säges inbringa mellan 3 á 400 rdl. Älgjakten avtager mer och mer allt efter som djuren bli sällsynta. Pastor Amnér yttrar därom, att "på älgdjur har det fordom varit god tillgång, men dessa äro nu till stor del utdöda, emedan egennyttan aldrig lämnat dem fredade."

De främsta älgskyttarna fordom voro den förut omnämda skidlöparen i Ön och John Svensson i Nybo. Den senare var även en stor björnskytt. Han kallades ock ofta att leda skallgångarna i andra socknen, och allmogen berättar, att han skjutit så många björnar (antalet var 30) att han fått gratial.

Den störste rävgillaren är Pehr Persson i Torrflånäs. Han berättade mig att hela hans konst bestod däri, att tidigt på hösten lägga ut bete, samt att sedan "räven börjat lägga stig" i träden efter densamma uppsatta med "anisolja" fuktade linneklutar varigenom räven, innan han nådde järnet, började att draga väder, sätta upp nosen upp i luften, så att han ej kom sig för att efter vanan vädra i varje steg, varvid han lätt upptäcker det utlagda järnet.

F.s. Pehr Johanssons saml. VI. Jakt och fiske.