Uppteckning nummer NM-N367

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Dikningen härstädes har blivit till den grad försummad, att man knappast ser något spår därav i flera byar. Orsaken därtill är att bönderna anse dikning mera skadlig än gagnelig för sina åkrar. Till detta resultat hava de kommit genom följderna av det oriktigt dikningsätt. I sin lösa jord hava de anlagt lösa, grundgående diken. När så vårvattnet kommit, är det naturligt, att skärningar blivit en följd och dessa ha någon gång bortfört hundratals lass av deras åkrar, varpå jag sett exempel i Wassnäs. Då detta genom pålningar icke kunnat förekommos ha man uteslutat att dika som det fördärvligaste man kunnat taga sig före. Medgivas måste att dikning här skall alltid bli försenat med stora kostnader, enär jorden behåller sin lösa beskaffenhet allt igenom till den grad att, som jag hört länsmannen i distriktet uttrycka sig. Man kan sätta en wässad stör flera alnar utan att påträffa någon grund.

F.s. Pehr Johanssons saml. VI. Jordbruk.