Uppteckning nummer NM-M371

Upptecknare: Pehr Johansson
Meddelare: Lantmätare A. Brandell  År: 1922

Socken/stad: Haverö

Den söndag då tredje lysningen avkunnas för något brudpar skall den blivande bruden vara s.k. "Lillbrud" d.v.s. hon skall kläda sig med blommor i håret. Själva bröllopsdagen klädes hon av prästfrun. Sedan brudfolket kommit hem och ätit middag sker begåvningen vilken tillgår sålunda, att prästen jämte brudfolket sätta sig vid ett bord, och gästerna avlämna sina gåvor till de nygifta. Dessa gåvor bestå i penningar, kreatur och husgeråd. Den kontanta gåvan går sällan till 100 rdl riksgäld. Brudparet dansar därefter en polska med varje gäst varefter brudgummen upphöjdes av män och bruden av kvinnor, varefter de nygifta taga avsked av de ogifta och emottages av de gifta: bruden avklädes sin skrud och iklädes ungmorkläderna samt tager därpå befattning med trakteringen. Andra dagen förekommer en ny begåvning vilken kallas att " ge i waggan". Den uppgår stundom till nästan lika belopp med den egentliga begåvningen, varefter bruden utdelar till sina och mannens föräldrar och syskon lintyg och vattkoppar samt ett par vantar och ett par strumpeband till de andra gästerna, denna brudens skänk kallas "töle". Då första lysningen avkunnas bjudas gästerna till två, tre, fyra nätter (aldrig till vissa dagar eller dygn) allt efter som man har råd att hålla längre eller kortare bröllop. Gästerna medföra matvaror som emottagas av värd och värdinna.

F.s. Pehr Johanssons saml. III. Bröllop