Titel: Vid kyrkdörren midsommarnatt.

Meddelare: Skomakare Johan Bylund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det har varit en gammal tro att om man på midsommarnatt mellan kl. 12 och 1 går och knackar på kyrkodörren och sedan ropar genom nyckelhålet och frågar, med vem man skall bli gift, så är det en röst innanför, som säger namnet.

Jag kände i min ungdom en pojke, som försökte det där, men han hann ej längre än till knackningen, så tog han till fötters. Det hade bullrat så otäckt inne i kyrkan. Innan han kom hem, var han så uppskrämd, att han tyckte sig se vita fruntimmer, som inte var naturliga. Men det var inte så farligt. Han hade bankat på dörren till tornfoten, och mot den stod det upprest några dödgrävarverktyg. De hade ramlat omkull.