Uppteckning nummer NM-N577

Titel: Puken eller bjäran

Meddelare: Lennart Björkqvist

Socken/stad: Haverö

Från Tännäs uppges, att om man hittade puklort, så skulle man slå en spik igenom; Då blev ägaren ofärdig och från Bureå socken i Västerbotten, att om man skaffade en kniv av två slags stål, eggstål och eldstål, som med skaftet bestod av tre delar och med denna skar ett lagom snitt i bärasmöret (d.ä. pukskiten), så fick bärans ägarinna samma snitt i huvudet. I Haverö Medelpad skulle man ta en spik från en likkista och slå i "rusan" då den, som rådde om puken, fick ett likadant märke i ansiktet 84.

84. ÖMEA 572:11, E.U.F. 30: C. L. Burström, P. Heurgren: a.a. s 226, jfr. även Bergfors - Neander: a.a. s 370 (Fr. överluleå i Norrbotten).