Uppteckning nummer NM-T578

Titel: Tro o sed vid husbygge

Upptecknare: Hans Halfvarsson
Meddelare: Hans Halfvarsson  År: 1930

Socken/stad: Haverö

Huset träskull och dörrstock användes vissa gånger för vidskepliga göromål i forna tider, och ända fram mot 19 hundratalet. Om en person vrikade sin fot eller handled så att det knarrade när han rörde leden så kallades det för, att han fått "knarren" i leden. Vissa personer kunde bota knarren på följande sätt. Den person, som hade den felaktiga leden, lade den på en träskull, den stock som nedre delen av dörren vinnas emot, och man stiger över då man går in i rummet, heter, träskulle - Den som skulle bota knarren högg då med en yxa tre gånger i träskullen och sade för varje hugg: jag hugger, jag hugger. Då fråggade den som hade knarren, vad hugger du? och fick till svar: jag hugger knarren ur len och i ven. Detta upprepades tre gånger så att det blev 9 hugg.

N.M. 17. Tro o sed vid husbygge, bd 1, s 483