Titel: Utbölingen

Meddelare: Torpare Johan Bäckman  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Näsänget

I Bergsåker bodde en barnmorska för bra lång tid sedan. Det ryktet kom ut, att hon hade fött ett barn och mördat det, och allt tydde på, att det kunde ha sin grund. I närheten av den gård där hon bodde var en liten bergknall och där blev det efter den tiden en "utböling" eller "Skvek". En svägerska till mig kom en kväll i månskenet gående den vägen fram. Då kände hon något rycka sig i kjolen. Första gången fäste hon intet avseende vid. Men då det upprepades flera gånger och hon ingenting såg till som kunde vara orsak till det, förstod hon, att det måtte vara något "skränk" (spöke). Hon knäppte då sina händer och läste fader vår. Då skrek det till ända invid som ett barn och det skriket for iväg uppåt den där bergbacken.
Barnmorskan blev sedan gift, och levde så länge att en hennes son hunnit gå och läsa för prästen. Men då tog hon och dränkte sig. Man trodde, att det var samvetsförebråelser, som drev henne därhän. Det är bortåt en 30 år sedan hon gick åt. Hennes man och son är också döda.