Folkminnen

Uppteckning nummer NM-S595

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Skattsägner

Upptecknare: Louise Hagberg
Meddelare: Hemmäg. Lantingsman. Hans Halvarsson 

Socken/stad: Haverö 

De kunde ta jordsgods. Det var en pojke som trodde fullt och fast därpå, och han ville, att vi skulle ta jordgods en MIDSOMMARNATT. För att kunna få tag i jordgods skulle man leta igen en å eller bäck som rann i norr. Och så skulle man ta ett litet skinn af en oxkalf, och så skulle man gå litet i bäcken där vattnet brusa och lägga skinnet på en sten, som stack upp ur vattnet, och så sätta sig därpå. Sen man så har satt sig på skinnet, så kommer fullt med stygga LJUD (djur)? det ena inte likt det andra. Och hvarje LJUD (djur) tog ett hår utaf skinnet så länge som det fanns något hår kvar, de löpte förbi i ett enda tåg och tog ett hår hvar d.v.s. det vandra lika många djur förbi som det fanns hår på skinnet och mycket fula djur. Han skulle ha mycket starka nerver den som skulle sitta där. Till sist det sista djur som kom var en oxe men hade ögon som det spruta eld ur och förfärliga horn. Då gällde det för karlen som satt på stenen till att inte bli förskräckt, för oxen kom och skulle stånga bort honom utaf stenen. Då skulle man ta i hornen på oxen och hålla i dem stadigt, så stanna oxen och så sitta där i bäcken tills solen rann upp, då förvandlades oxen till en kopparkittel och hornen till öron på kitteln, och kitteln var full med silfver-och guldpengar, det var jordgods.
(När den ofvannämde pojken kom med skinnet hade emellertid sagesmannen redan gått till sängs och var då ej hågad att gå med.)


Hammarstedska arkivet: Sägner II. Skattsägner. Uppt. av Louise Hagberg. Öfverturingen, mars 19

Ur Nordiska museets arkiv. Uppteckningsnr: 595


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BOSTADSINTERIÖR

BOSTADSINTERIÖR LANTARBETARBOSTAD JÄRNSPIS

BRÖLLOP MAN KVINNA BARN

Spade

Vävprov

Handske, par