Titel: "Utbölingen"

Meddelare: Fiskare Erik Daniel Sundlöf  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det var i Nordingrå långt tillbaka i tiden. En flicka hade fött ett barn, som hon mördat, stoppad ned i en bytta och satt under altaret i kyrkan. På byttans lock hade hon lagt en sax, ty i den var det stål och då kunde "utbölingen" inte komma upp. Efter åtskilliga år skulle densamma kvinnan gifta sig. Då hon nu stod för altaret, hörde man "utbölingen" under altaret ropa: Bena är lang å bytta är trang, om det inte vore för den store saxa skulle jag upp och dansa med brua. Far hette Pelle å mora hette Segge. Hia, hia, hia!"