Titel: Utbölingen

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Det var en torpare här väst i byn, som hette Per Olsson. Han var ifrån byn Esja i Ullånger. En farbror till honom hade skjutit "utbölingen" Denne höll till på ett änge där i Esja. Han skrek och grät alldeles ohejdat, så att han höll på skrämma livet ur flera stycken. Han brukade också passa på och sätta sig i båten åt folk, som rodde över till Salsåker. Att han var med, märkte de därpå, att båten blev så onaturligt baktung. En gång, då han på detta sätt kommit över, hade han skrattat så stort och sagt: "Stenslandsgubben satte mig tvärt å land! Ha, ha, ha;" De SÅG honom också somliga gånger. Han såg ut som ett litet barn. När nu farbror till den Per Olsson en gång fick se honom borta i svedja, klämde han till honom. Då hade utbölingen skrikit till ren oherrans, och det blev ett förfärligt bråk och dån. På den plats, där utbölingen stått, syntes sedan bara en nypa "färske" (falaska). Efter den dagen slapp man se utbölingen mera där. - Utbölingen lär komma efter barn, som blivit mördade. De säger, att han tar ihjäl sin moder, om han får tag på henne. Även på hennes släkt är han elak. Därför är säger ordspråket: Ubölingen är värst på släkta".