Uppteckning nummer Lmv-M907

Titel: Inspekt. Tjernell och dalmasen

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

På Åvike bruk hade de en inspektor som hette Tjernell. Han var obegripligt elak. Nu var där några dalkarlar som höll på bygga en damm. Tjernell kom dit och börade gräla på dom, att det inte gick fort nog. De svarade gensträvigt som dalkarlar brukar. Då blev 5 arg och gav den enne av dem en örfil, varpå hur skyndade sig in. Han som fått örfilen, gick efter i sakta mak och in på kontoret ända fram tillT och gav honom en örfil så att han ramlade under bordet. " Jag är skyldig dig två, men du tål inte mer än en, din djäval, " varpå han gick sin väg lika lugnt.