Uppteckning nummer Lmv-T42

Titel: Dödhänder i "genträna."

Meddelare: Hemmansägare Nils Edin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Då jag var ung hörde jag gubben Nordin härifrån byn tala om en händelse som skulle ha inträffat i hans ungdom. En fiskare från Gävle var om somrarna ute på Ulvön och fiskade. Han hade en ofantlig tur med fisket, så att det väckte misstanken hos andra, att det ej stod rätt till med hans redskap, varför de tog och undersökte hans not. Då såg de, att genträa på hans not var hoppsatta av två halvor, så att det var en fog längsefter varje trä. Då tog de och bröt isär "genträa" efter fogarna och då var där infälld en dödhand i var ända på bägge Träna! Det var ställd så, att det skulle föreställa, att de där fyra händerna drog noten. Då tog de och brände upp noten för honom.

Anm. Till nr 42 "Gentränars två något mer än meterlånga båger av grov ene, som sitta i de båda ändarna av noten, som gå in mot land. De tjäna till att hålla garnet i noten utspänt och vara fästen för drag tågen.