Uppteckning nummer Lmv-M951a

Titel: Att " hålla rockstuga"

Meddelare: f.d kyrkväktare Johan Magnus Berglund  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Slipsta

Förr i tiden, då de spann lin, var det vanligt på vintern, att man tog sin spinnrock och lin och gick till in gård i byn, där ungdomarna stämt möte den dagen. Även karlar spann. Dock var det här i kusttrakterna vanligt att männen tog med sig skötarna och satt och band på dem. Det kunde på detta sätt bli fulla stugan med rockar. Då kvällen kom, satte man sig i en vid ring omkring spisen, för man hade ingenting annat än elden att se av. De som band nät och dyl satte sig innanför ringen men på låga säten och pallar, så att ljuset sken över dem och på rockarna. Det var glam och skämt så att det förslog och så kappspann man med varandra. Emellanåt kastade man ut rockarna i ett annat rum och tog sig en svängom i stugan. Man samlades omkring kl 12 på dagen och arbetade till kl. 4, då man gick hem och åt middag. Sedan kom man tillbaka och var till kvällen. Vanligtvis höll man till en vecka i sträck i varje gård. Första dagen, man var i en gård, blev man bjuden på kaffe och annan traktering men inte sedan. Då arbetet var slut för dagen tog man spinnrocken med sig hem, för man skulle väl spinna hemma på morgonen. Detta kallades att "hålla rockstuga". Var och en arbetade åt sig själv. Man kom tillsammans endast för trevnanden. Väl kunde mången stund slarvas bort, men då arbetade man så mycket ivrigare sedan. På lördagen höll man inte rockstuga, för då hade var och en göra nog med att skura och städa till söndagen. - På vårarna vävde och blekte och for så till marknaden eller stan och sålde. Det där bruket med rockstuga började komma ur bruk framåt 1850.