Titel: En "utbôling"

Meddelare: Elin Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

På Stranbergs ägor i Hållbacken fanns för en 50 à 60 år sedan ungefär en utbôling. "Strandbergs hustru hade flera gånger både sett och hört den. Hennes man ville inte tro, att det var någon utbôling. En natt fick han emellertid höra barngråt ute. Han trodde, att det var någon av deras egna barn, som i sömnen gått ut och nu stod och skrek på hjälp. Gumman bad honom gå ut och se efter. Han gjorde så och varseblev ett naket barn, som satt på "bospanga"x) och "grinte". Då han kom ut, tystnade gråten och barnet försvann. Efter den dagen trodde också han på "utbôlingen". Ofta hörde de också "utbôlingen" vid en lada nere i åkern. Man trodde, att det var en något vidlyftig änka, som förut bott på stället, som skulle rå om "utbôlingen" i fråga.
x) Se: 1919 träffade jag i Uppland, där jag då var lärare etc.