Uppteckning nummer Lmv-M189

Titel: "Kinesiska brudparet"

Meddelare: Änka Kajsa Margareta Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Sörgällsta

(ute och innelek)
De lekande böra vara okunniga om hur leken är. En pojke och en flicka styr ut sig till brudpar och går in i ett annat rum och sätter sig i bredd på var sin stol. Bruden skall ha ett fat med godsaker av ena eller andra slaget. Så har man en dörrvakt på insidan. Han öppnar dörren och ropar in en person till att se kinesiska brudparet. Den, som kommer in, får falla på knä framför bruden. Hon tar en skedfylla av det där goda, hon har i fatet, håller det framför den knäböjande och säger till honom att gapa. Han gör så, men - får ingenting! Sedan får han gå ut och en annan kommer in till samma traktering. De, som varit inne, skall naturligtvis inte tala om, huru det tillgår. Denna lek kallas "Kinesiska brudparet" eller "kinesiska bröllopet". Detta förekom i min ungdom.