Uppteckning nummer Lmv-M235

Titel: J. Bäckman

Meddelare: Födorådstagare Johan Nordin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Käxed

Det var på 1870-talet. Då fanns här i socknen endast en skola, nämligen den vid kyrkan. (X) J. Bäckman i Härnösand var då folkskoleinspektör, och han ivrade mycket för att det skulle inrättas skolor även i socknens utkanter. Han var närvarande vid en kyrkostämma hör i socknen 1879 och höll därvid ett långt tal om nödvändigheten av att alla barn finge lära sig läsa, skriva och räkna ordentligt. Då han slutat, begärde Sundin i Docksta ordet och sade: "Ja, vad gagnar d¨n käring oppi Markom, att hon kan skriva å räkna? Ha a Gud å matn, så BEHÖV a int ma mer". Bäckman svarade ingenting på det där, men det syntes som han satt och grubblade på nånting.
(X) Flyttade på tre ställen.