Uppteckning nummer Lmv-M857a

Titel: Skråboeken

Socken/stad: Dorotea

Enligt mångas uppgift har det inom Arnäs förr i tiden varit mycket vanligt vid bröllop, rockstugor och andra festliga tillfällen, att man klätt ut sig till "skråbock". Det gick så till: Man tog en björkriskvast med långt skaft, klöv riset i två lika delar och lindade om varje sådan halva fäst med pjexband eller långa skärp. Det blev hornen på bocken, vilka böjdes tillbaka, så att de fingo naturlig form. På kvastens undersida fastbands en rockarm (ur en spinnrock) som bildade stommen i bockens nos. En persson tog sen och ställde sig grensle över kvastskaftet, som han fattade med bägge händerna, så böjde han ned huvudet mot kvasten bakom hornen, varefter man hängde över honom en svart fäll den ludna sidan ut. Kring rockarmen ordnades så fällen, att det såg ut någorlunda som ett huvud. Nu var "skråbocken" färdig att göra sin entrè bland de församlades människorna. Skötte han sig väl, väckte han ett oerhört jubel, men barnen blevo ofta dödligt förskräckta. - Hemma i Vilhelmina klädde man vid jularna ut sig på detta sätt i min barndom. Man kallade det "Julböcken". Men här gjordes stommen av en kort kvast och en "kärnförel" sålunda.