Uppteckning nummer Lmv-A877a

Titel: Syn av vitra, tagen av dem

Meddelare: Arrendator J Ersson

Socken/stad: Dorotea

Mor min var från kyrkbyn i Ström. Hon sade sig flera gånger ha sett både vitra och deras kreatur, då de var i Ström. Hon blev ett par gånger narrad att springa åt det håll, där de var, men då var det alltid något i vägen, så att hon för något ögonblick blev narrad att ta ögonen från dem, och då hon såg upp var de försvunna. Deras kreatur var alldeles lika som mäniskornas, och kvinnorna såg ut som våra kvinnor, men karlarna däremot var rödklädda och hade knäbyxor. En syster till henne blev tagen av vitra. De hade henne en hel dag, men då kom hon själv hem. Hon sade, att hon varit inne i en stor röd byggning, där det var så förmöget och fint på alla vis. De hade också givit henne mat, men de hade förbjudit henne att tala om det för sin mor, ty då skulle hon aldrig mera få komma till dem. Men mormor anade oråd, så att hon inte gav sig, förän hon fick ur flickan alltihopa.