Titel: Ösa ur luften

Meddelare: Hemmansägare Hans Vestberg  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Morfar min berättade det här:
Det var i en gård i Näske länge sen. Matmor låg sjuk, och pigan höll på kärna smör, men det ville inse bli smör åt henne. Då gick hon till matmor och beklade sig. "Du ska gå i innstugan (kammaren) med en sked och en skål. Så ska du falla på knä på tröskeln och ösa tre gånger med sked ur luften utanför och i skålen och sen slå detta i kärnan." Flickan gick och öste ur luften. Men då hon tog till att kärna ökade det i kärnan, så att hon fick ösa av i alla kärl, som fanns. Slutligen gick hon till matmoder och sade: "Jag vet inte, huru det här är fatt. Det räcker inga kärl till ". "Huru många skedar öste du?" frågade hon, "Ja, det vet jag inte så noga. Då va väl n sju, åtta gånger." - "Gud tröste oss!" utropade matmor." Då har du tagit file från åtta kyrksocknar".