Titel: "Dra genom jola".

Meddelare: Folkskolelärare Johan Edvard Östman  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Bjästa

Det förekommer ännu att man "drar barn igenom jola" här i socknen. Man gräver ett hål genom jorden under en gärdesgår. Hålet skall gå i öster och väster. Jorddragningen skall göras på en torsdagskväll i solnedgången. Det är endast barn, som har engelska sjukdom, som man jorddrar. Man skulle se till att barnet icke har några nålar i kläderna. Två stycken, vanligen kvinnor ställer sig vid jordhålet på var om sida om gärdesgården. Barnet lägges i ett tråg. Så skjuter man in barnet från väster och ta ut det på östra sidan, för det ovan jord tillbaka motsats. Så drages det tre gånger. Sedan skall man ta en tioöring, föra den nio gånger runt livet motsats och kastar den baköver vänstra axeln mot gropen till. Sedan går man därifrån utan att vända sig om.