Titel: "Bejerant" bar "totn" och boss

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Hanabäck

"Mamma" min talade om den här historien. Det var två flickor i ett fäbodställe den ena höll på att göra "bjeran". Det var förstås inte meningen att den andra skulle få reda på det, men hon hade ändå kommit underfund med vad hon hade för sig. Nu mins jag inte så noga, hur de bar sig åt, så de gjorde, bjeran, men det var då frågan om ett nystan som de hade tre bloddroppar ifrån vänster lillfingret. Och så skulle de säja till vad han skulle drå och det var först och främst grädda. Då nu den här fäbodjäntan, som gjorde "bjeran" skulle säga honom till om vad han skulle dra, så sade den andra som ställt sig på tur. "Tventin å bossa drar du" och han drog så mycket skräp i kärnan åt henne så att smöret blir aldelles odugligt. I Hanabäck d. 21juli 1916.levd omkr. 60 år.