Titel: Gamla bröllopsseder

Meddelare: Födorådstagare Karl Johan Johansson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Förr i tiden var det bruk här i byn och hela socknen med, att bruden skulle skänka hemmavävda "opptagsband" ått alla släktingar först och främst men om möjligt även åt andra. Mången flicka började väva dylika band sedan innan hon fått sig fästman, ty det ville vara en väldig hop. - Gåvor, som gavs "på brudbordet" protokollfördes av prästen. Hade någon av brudfolket eller deras föräldrar förut varit på bröllop hos en gäst, måste denne ovillkorligen ge minst lika mycket, som de gav åt honom. Hade brudparet ej en dylik fordan på gästen, så satte de sig i skuld hos honom för det han gav. Då denne själv eller hans barn giftade sig och de blev bjudna, skulle, det betalas igen "på bordet". - På måndagsmorgonen efter bröllopssöndagen gick marschalkerna omkring i byn till alla gårdar med kaffe och dopp, vin och brännvin och bestod folket på säng. Att man skulle ge brudparet pengar för detta, är klart. Gästerna hade vanligtvis så mycken mathjälp med sig till brölloppet, att inte allt gick åt. Vanligtvis tog de också med sig kniv, gaffel, sked och tallrik. Så var det brukligt ännu i min ungdom och en tid därefter.