Titel: "Förgjord" bössa

Meddelare: Gästgivare Olof August Hedberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Jag har varit av de säkrare till att skjuta, och en bra bössa hade jag. Sällan sköt jag bom med den, och tog kulan aldrig så litet: fågeln, så nog föll han i backen. Hon dödade alldeles utmärkt, den bössan. Men en dag var det tusen slut och blankt omöjligt för mig. Jag var "nol i mon" och jagade orre, som där fanns mycket gott om. Jag sköt, så att fjädrarna gode omkring fåglarna, men lika besatt flög de. Till slut hade jag skjutit upp alla mina kulor utan att få ett enda liv. Då jag gick hem tog jag vägen förbi "Daniel Johansnol i mon". Gubben stod utanför sin stuga, då jag gick förbi. "Jasså, är då du, som är ute å tokskjut," sa han. "va ha du skjuti på så besatt?" Jag talade om, vilken vedervärdighet, jag varit ut för, och då sa gubben: "Ja hörde dä nog, men ja tänkt, att den, som har hitta på villebrået, han behöver nog också, dä han kan få ihjäl", också så gick han in. Gubben var gammal "skogare", och hade han inte "förgjort" bössan för mig den gången, så kan jag inte begripa, huru det hängde ihop. Dagen efter provsköt jag bössan på fläck. Hon gick precis rätt som vanligt, och nog dödade hon sedan. Det var inte fel på det.