Titel: "Tröllsnörra" (Vibggerå)

Meddelare: Födorådstagare P. Melin  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Gälven

Det var väl inte något riktigt "gålmåljäspe" hemma i Vibyggerå i min ungdom förrän man ställde till "tröllsnörra" (trollsnurran). Det gick så till, att man slog ned ett järnspett stadigt i jorden. På detta trädde man ett kärrhjul, som man pinnade fast i marken, så att det inte gick vrida runt. Så trädde man ett hjul till på järnspettet (Bägge hjulen påträddes genom hålet i navet) Ovanpå det övre hjulet lade man så husstegen så att dem vägde jämnt på bägge sidor. Nu placerade sig folk utefter hela stegen och ett par karlar ställde sig inne vid hjulet och vred det hela runt. Det blev en förfärlig skjuts för dem, som satt ytterst. Pojkarna ville gärna sätta sig ytterst på ändarna. Men om de tagit nog så många kaskar, stod det inte på förrän de fick lämna dem ifrån sig.