Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1406

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: " Sjung Staffan"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Arbetare Johan Lindman 

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Mor min var från Tåsjö. Hon talade om, att i hennes ungdom hade de där ett upptåg, som benämmdes att "sjung Staffan". Detta kunde förekomma när som helst under julen, sedan juldagarna var över. En karl var utklädd till Staffan. Bl.a hade han en stor stjärna av papper, i vilken ett ljus brann. Han gick mellan gårdarna åtföljd av andra ynglingar och sjöng en visa. Som jag nu glömt, men i den förekom då detta: "Giv oss band och ljus, band och ljus, eljest skall vi få heta "kålvskinnsmus" (kalvskinnsmus, ett sorts speord). I de flesta gårdarna fick Staffan också strumpband och ljus, som han delade ut åt sitt sällskap. Ljusen var det meningen de skulle använda, då de "gick utpå" till flickorna - lysa med. I samma visa förekom: "Tjillebog (bog av killing) är lite nog, men får jag dock ett nötelår, så skall jag matmor prisa". I somliga gårdar bjöd de på brännvin. Då sjöng Staffan: Livligt och raskt.

Tack för supen den jag fick, han gick så vackert neder! Giv mig en, giv mig en, giv mig en till sup. Giv mig en till sup i kragen, allt för den kranka magen.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 1406


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


FRIKYRKOINTERIÖR FRIKYRKA

FRILUFTSMUSEUM

ARKEOLOGISK UNDERSÖKNING GRAVANLÄGGNING ARKEOLOGI GRAVFÄLT GRAVHÖG

Spis

Textilpåse

Gevär