Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-H1406

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: " Sjung Staffan"

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Arbetare Johan Lindman 

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Ormsjö

Mor min var från Tåsjö. Hon talade om, att i hennes ungdom hade de där ett upptåg, som benämmdes att " sjung Staffan ". Detta kunde förekomma när som helst under julen, sedan juldagarna var över. En karl var utklädd till Staffan. Bl.a hade han en stor stjärna av papper, i vilken ett ljus brann. Han gick mellan gårdarna åtföljd av andra ynglingar och sjöng en visa. Som jag nu glömt, men i den förekom då detta: " Giv oss band och ljus, band och ljus, eljest skall vi få heta " kålvskinnsmus " ( kalvskinnsmus, ett sätts speord). I de flesta gårdarna fick Staffan också strumpband och ljus, som han delade ut åt sitt sällskap. Ljusen var det meningen de skulle använda, då de " gick utpå" till flickorna- lysa med. I samma visa förekom: " Tjillebog ( bog av kisling) är lite nog, men får jag dock ett nötelår, så skall jag matmor prisa ". I somliga gårdar bjöd de på brännvin. Då sjöng Staffan: Livligt och raskt.

tack för supen den jag fick, han gick så vackert neder! Giv mig en, giv mig en, giv mig en till sup. Giv mig en till sup i kragen, allt för den kranka magen.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1916-1917. Uppteckningsnr: 1406


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


BONDGÅRD JORDBRUKSBEBYGGELSE LADA

GATA

FISKHANTERING

Skolplansch

Stol

Apelsinpapper