Meddelare: Märta Karin Olsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Dingersjö

Det är väl bortåt ca. 90 år sen. På den tiden gick de till kyrkan mycket tidigt på julmorgonen. Var det så en flicka som ena julmorgonen råkade komma alldeles för tidigt till kyrkan. Hon hade väl ingen klocka. Men det märkvärdiga var att både stegporten och kyrkdörren stod öppen. Hon gick in i kyrkan. Där var ljust och fullt med folk. Men då hon tittade sig omkring, förstod hon, att det inte kunde stå rätt till, ty hon kände igen endast två personer, och de var döda. För altaret stod två präster, som såg ut som dödskallar i synen. De sjöng och predikade och höll alldeles riktig gudstjänst. Då det var slut, steg de upp för att gå ut. Kom det så en av de där döda, som flickan kände, och sade åt henne, att hon skulle skynda sig ut fort, för eljest kunde det gå illa för henne. Just då hon kom utan kyrkdörren, smälde denna igen, så att hon höll på fastna med kjolarna. Samtidigt kom klockaren för att öppna kyrkdörrarna. Detta tilldrog sig i vår gammelkyrka, och hon, som var ut för äventyret, var riksdagsdotter från Nyland, så det är nog sant.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Döden VI. Gengångare.