Meddelare: J Söderkvist  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Svala fattiggård

I unga år trodde jag icke, att de döda skulle kunna gå igen, och med många har jag disputerat om den saken. Men så inträffade det, att jag blev övertygad om motsatsen. En kvinna av mina bekanta dog, och lämnade efter sig en stor hop barn. Alla var de små. - En ljus sommarnatt, då jag varit ned till bommen och vände hem, mötte jag den döde livs levande. Jag kom inte bättre ihåg än att jag hälsade på henne, men strax erindrade jag mig, att hon var död, och då blev jag så sjuk, att jag inte höll på ta mig hem. Och detta är då så sant, att jag kan gå ed på det.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Dödven VI. Gengångare.