Meddelare: J Söderkvist  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Svala fattiggård

Det var en bonde och en torpare i Helsingland som låg i ovänskap med varandra. Blev så bonden sjuk och kände, att han skulle dö. Då sände han bud på torparen och ville, att de skulle förlikas, men torparen var oresonlig och svarade: "I helvetet ska vi förlikas". Samma dag bonden blev begraven, gick torparen på kvällen efter vatten. Då han reste sig upp från källan, stod den döde bredvid honom, och han hade ett vitt kläde i handen. Med detta slog han torparen över ena armen, och den förtvinade efter den dagen, och karlen blev sig aldrig lik.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Döden VI. Gengågnare.