Titel: Gustav Finström, en gubbe på 60 år, påstår sig ha sett..

Meddelare: V Olsson  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Björkön

Gustav Finström, en gubbe på 60 år, påstår sig ha sett mycket ur det "osynliga". - I unga år brukade han spela på baler. En gång, då han skulle gå hem från en dylik tillställning, gick han och spelade för sig själv på dragspelet. Då han befann sig i en brant backe, kom där rullandes emot honom ett nystan så stort som ett vattenämbar. Han steg ur vägen, och nystanet susade förbi. Nu slutade han spela men fortsatte vägen fram. Om en stund mötte han sex män, som bar en likkista. En präst gick med dem, och efter kom en stor likskara. Då följet tågat förbi, gick han in i närmaste gård och låg där över natten, ty han var rädd, att han skulle råka ut för något mera av samma slag, om han fortsatte. Ej länge därefter dog gumman i gården, där han låg på natten. Han trodde, att synen var ett förbud till hennes död. Det var nämligen icke naturliga saker, det där, han såg.

nordiska musset. Hammarstedtska arkivet. Döden III. Syn av likskaror. I syne.