Titel: Dödad av "utbôlingen"

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Det här tilldrog sig långt tillbaka i tiden. En lappbuföring var på resa upp till fjälls ena våren och hade kommit på skogen mellan Torsjön och Åseleplatsen. Då fick de höra barnskrik och jämmer på sidan vägen. Det var en "utbôling". En lappgumma sade då: "Den där gråter precis som hon skulle ha mor sin här". I sällskapet var en lappflicka, som körde en stor renoxe. Ropade hon så till "utbôlingen": "Tyst du! Inte har du din mamma här", och så jagade hon på sin ren, så att hon hann ett gott stycke framför de andra. Då de hann upp henne, var hon död. Utbôlingen hade lindat kasttömmen om halsen på henne och strypt henne, ty det var hon, som rådde om "utbôlingen". Lapparna påstår, att renarna än i dag blir så ostyriga, då de kommer till det där gamla utbôlingsstället.