Titel: "Gå på knas"

Meddelare: Hemmansägare Anders Stranderg  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Ström

I min ungdom var det mycket vanligt att "gå på knas". Det gick så till: På lördagskvällarna samlades traktens pojkar och gick ur gård och i gård, där det fanns flickor. Så lade sig en av pojkarna hos flickan och låg en liten stund hos henne, under det att de andra satt och spelade kort eller roade sig med något annat. Alla pojkarna skulle ovillkorligen ligga hos flickan. Detta kallades att "ture ve jänten." Ibland spelade man kort om, vem som skulle börja "turen." Då turen gått ut, gav sällskapet sig iväg. Vanligtvis stannade en av pojkarna kvar hela natten. Inte alla gånger var det roligt ligga turen, ty det kunde hända, att man kom till en flicka, som man inte alls ville med, men det fanns ingen möjlighet att slippa undan. Detta såg de andra pojkarna till om. De går nog än i dag "på knas," men det går inte efter den gamla ordningen med turen. I Hälsingland har de haft ett annat bruk Då pojkhopen kommit till flickan, kastade alla mössorna i sängen, så att hon inte vet, vem som rår om den eller den. Så kastar flickan bort alla mössorna utom en. Den, som rår om den, stannar för natten. Lyckan får träffa mannen.