Titel: En "utbôling"

Meddelare: Hemmansägare Jonas Petter Bäckman  År: 1917

Jag var väl så där en 12-13 års pojke, då "Glonk-Elsa" dog. Det var en gammal lappgumma, det där. Hon påstod, att hon hade sett "utbôlingen" och talat med honom vid Oxtjärnen på Laxbäcksskogen. Det var ett naket barn, som satt uppe i en björk och grät. Elsa frågade honom, huru det var med honom. Han berättade: Lars Jonsson i Laxbäcken hade en sommar haft sin syster Anna Maglena i Grannäs till räfsare. Då de var på slåttern vid Oxtjärnen, hade Anna fått ett barn i löndom, dödat det och sänkt ned det i tjärnen, och det barnet var just det den där utbôlingen. Han hade visat lappgumman platsen, där detta tilldragit sig, och han hade sagt, att om Anna Maglena kom dit i närheten, så skulle han dräpa henne. Den där kvinnan levde ännu i fjol. Jag såg henne då. Hon bodde i Kroksjön och var nog över 80 år. Alla i Laxbäcken vet om "Glonk Elsas" berättelse, och de tror på den.