Meddelare: J Söderkvist  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Svala fattiggård

Somliga säger, att det inte går "stä blod", men det går. Det vet jag säkert, för jag har själv gjort det flerfaldiga gånger. - Det var en kvinna, som hade fått småfolk och höll på blöda ihjäl. Barnmorskan var där, men hon kunde ingenting uträtta. Kom så gubben hennes till mig på natten och ville, att jag skulle försöka "stä blodet". Jag gjorde så gott jag kunde, där jag låg, och blödningen stannade. - Huru jag gör och vad jag säger, det talar jag inte om, men det är min fulla överygelse, att då man säger de där orden (formeln): Guds namn, så är det han, som bär fram det och gör verket, och så är det med ont, som vi ta oss före.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemdel V. Stämma blod.