Titel: Att "skita" flickorna

Meddelare:

Tills bara för en tio år sedan, var det vanligt att pojkar och flickor skulle "skita" varandra på "Vallermässnatt". Men numera är det nog alldeles kommet ur bruk. Detta gick så till. Mellan klockan 12 och 1 på natten gick pojkarna dit de visste, att någon flicka fanns. Dörrarna stod öppna, ty man visste, att inga lås då respekterades. Pojkarna hade med sig långlur eller bockhorn och förr i tiden brännvinspipor. Då de fick syn på flickan, blåste de i luren (kont eller i pipan). Nu var flickan "sketen". Detta hade med sig någon sorts "nesa" eller vanära, men varuti den bestod, kan jag aldig fått någon klarhet om, fast jag varit med om detta upptåg många gånger. Men nu hände ofta, att flickan försett med blåinstrumen- hade det hos sig i sängen. Om nu flickan hann blåsa först, blev alla pojkarna sketa. De var å ömse sida mycket rädda för att bli sketa men var så mycket angelägnare att "skita". Därför försökte de gömma undan alla blåsgrejor för varandra, och flickorna gömde sig ofta på de mest omöjliga ställen. I Torsböle var det en flicka, som två år å rad lyckades "skita" byns alla pojkar och dessa tog det så hårt att de gick och var sura hela de bägge åren. Den kvinnan lever än, men nu är hon gammal.
I samma by hade pojkarna någondag i förväg upptäckt att en av flickorna hade gömt en långlur i sin säng. Då tog en av dem luren och stoppade ned deras lillända i tunnan under dasset, varpå han lade den tillbaka. Då pojkarna kom för att skita henne, grep hon sin lur och förde den till munnen, men det blev intet blåsa utav! Hon blev själv "sketen", och inte var det lönt för någon av byns pokarna att närma sig henne på hela det året. Skitningarna fick inte ske annat än mellan 12 och 1.Tolvfte dygnet efter "vallmäss" kallade de "gammelvallesmäss". Om de, som vid förra tillfället blivit skitna, nu lyckades skita istället, ansågs man var "skult" och vanäran bortfäll. "Vällesmäss"=vallborgmässa.
"Skult= kvitt.