Titel: Som lillpojke - en 14 år - skulle jag skjutsa en dalkarl..

Meddelare: Emil Nordin  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ortsjön

Som lillpojke - en 14 år - skulle jag skjutsa en dalkarl, som var i fyllan. Karlen tog tömmarna från mej och körde alldeles ohejdat. Det var isgata efter vägen och då vi kom till en grindöppning slängde det till mot ena stolpen. Släden gick tvärt utav, själv kastades jag mot stolpen och fick en grov träpinne, som hörde låset till, inkörd i kinden strax nerom tinningen. Det blev ett styggt sår, och blodet riktigt forsade. Dalkarlen blev förskräckt och sprang till en gård i närheten efter folk. Under tiden, han var borta, trodde jag, att jag skulle hinna blöda ihjäl, fast det bara var ett par minuter. Då han kom tillbaka, lade han sin hand över såret, och strax stannade blödningen fullkomligt. Karlen sade, att han ej hade velat stanna blödningen strax, för han var rädd, att jag skulle få blodstockning och dö. Han hette Matts Sandstedt.

Nordiska museet. Hammrstedtska arkivet. Botemedel V. Stämma blod.