Titel: De hade en dräng i granngården, som var från Helsingland..

Meddelare: Olof Bergström  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Dingersjö

De hade en dräng i granngården, som var från Helsingland. Han kunde nog bra mycket. Forsberg hade fått en stake i foten, som han omöjligen kunde få ut. Då tog den där drängen helt enkelt en fetthinna och lade på såret. På morgonen efter hade staken kommit fram, så att man utan svårighet kunde dra ut den. - Och till att "göra för vasst" var han mästare. En ko hade ätit i sig en nål, eller var det nu kunde vara. Hon plågades så att vi trodde, kon skulle styka med. Men så kom den där drängen, och han behövde bara stryka kon utefter ryggen, så blev kon bra. - Jag förstår väl, att han läste nånting, men vad det var, vet jag ej, men sånt, som är gott, gör de inte i Satans namn utan med Guds ord hjälp, och det har nog större kraft.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemedel IV. Strykning.