Meddelare: Amanda Hulin  År: 1912

Socken/stad: Njurunda  By/kvarter: Ortsjön

Då jag var flicka, skötte jag en sommar kräken åt fem stycken i bodarna. Då jag skulle flytta därifrån på hösten, hade jag mycket att göra med att ställa allt i ordning. Jag blev uppe till utöver midnatt. Medan jag så stod ute på backen och rengjorde en gryta, kändes det precis som skulle någon ha bränt mig med ett hett järn på ena tummen. Det blev en så olidlig värk efter detta, och tummen svällde upp så att den var väl som sju tummar. Till slut måste jag söka en "kuckelgubbe" (trollgubbe), Hans Norlander på Åsnorrbodarna i Gnarp. Han ställde i ordning en smörjning, som bestod av idel svinister, men han korsade och rörde i det med kniven en lång stund och läste för sig själv hela tiden. Med detta ister skulle jag smörja tre kvällar å rad. Sedan detta var gjort i var gång, skulle ingen få gå genom dörrarna i huset. Smörjningen skulle förvaras i ett rum, där ingen levande varelse sov. Redan efter första smörjningen föll svullnaden ihop. Det såg ut som hade jag haft en skrumpen skinnpung på tummen. Rätt snart blev jag bra.

Nordiska museet. Hammarstedtska arkivet. Botemdel III. Smörjning.